De taalproblematiek op het werk

12 april 2021 - Filip Tilleman
Ons land wordt al decennialang gesard door de gesel van de communautaire politieke spanningen. Ook in het dagdagelijkse werk kan de taalproblematiek zijn duivels ontbinden. We kennen immers zeer strikte wetgevingen op het taalgebruik in ondernemingen.

Bereikbaarheidsdienst... altijd arbeidstijd?

10 maart 2021 - Frederik Dudal
Wachtdiensten, bereikbaarheidsdiensten,... geven vaak aanleiding tot een discussie over de vraag of een bepaald deel van deze tijd al dan niet in aanmerking komt als 'arbeidstijd'. Dit is namelijk niet onbelangrijk om te weten of er loon moet betaald worden. Er kan aldus ook een overschrijding van de maximale grenzen inzake arbeidstijd ontstaan waarvoor eventueel overloon en/of inhaalrust verschuldigd kan zijn. Onlangs bracht het Hof van Justitie dan ook meer duidelijkheid over de werknemer die zich op een 'verlaten' of 'moeilijk te bereiken werkplek' bevindt. Of hoe een bijna onbereikbaar idyllisch Sloveens berglandschap de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie verder vorm geeft.

Kan een zwangere werkneemster ontslagen worden?

22 januari 2021 - Filip Tilleman
Gelukkig zijn zwangere werkneemsters extra beschermd tegen ontslag. Dat zij hoegenaamd niet ontslagen kunnen worden, is echter een grote misvatting. Als de werkgever de nodige bewijzen kan voorleggen, dan kan het wel degelijk. Die bewijzen mogen uiteraard niets te maken hebben met de zwangerschap op zich. Lijkt duidelijk, maar het arbeidsrecht is soms een mijnenveld. Bij de minste verkeerde beweging loopt de werkgever het risico een beschermingsvergoeding te moeten betalen aan de ontslagen werkneemster.

Meer collectieve ontslagen in coronajaar 2020

16 oktober 2020 - Filip Tilleman
De federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg publiceert sinds 2011 elk kwartaal de statistieken over de collectieve ontslagen. Het aantal aangekondigde collectief ontslagen ligt eind september 2020 reeds opvallend hoog: 6.811 werknemers. In vergelijking met de voorbije jaren is dat een duidelijke stijging. De coronacrisis laat zich zoals verwacht voelen in het banenverlies.

Hoe een opzeggingsvergoeding berekenen?

06 oktober 2020 - Filip Tilleman
Als een werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen met onmiddellijke ingang - dus zonder een te presteren opzeggingstermijn - dan dient hij een opzeggingsvergoeding te betalen. De vraag rijst hoe deze verbrekingsvergoeding correct te berekenen. Want rond de samenstelling van het basisloon voor de berekening van de opzeggingsvergoeding, ontspinnen zich in de praktijk heel wat discussies.

Randstad Werkpocket 20ste editie: ruim miljoen online lezers voor de bijbel van het arbeidsrecht

23 september 2020
De grondig herwerkte jubileumeditie is het referentiewerk voor werkgevers en werknemers die informatie zoeken over het Belgische sociaal- en arbeidsrecht. Sinds de online editie in 2013 kwamen al ruim één miljoen lezers informatie zoeken op de site workpocket.be. De Werkpocket wil volgens auteur Filip Tilleman in vogelvlucht en op een zo bevattelijk mogelijke manier een overzicht geven van de belangrijkste juridische regels die ons pad kruisen vanaf het ontstaan van de arbeidsovereenkomst tot het soms bittere einde van de rit.

De almacht van de sociale inspectie (update 10/09/2020: controles COVID-19 onderaan tekst)

10 september 2020 - Filip Tilleman
Een strafproces van een gekend restauranthouder trok opnieuw de aandacht op de heel ruime onderzoeksbevoegdheden van de sociale inspectie. De werkgever weigerde de sociale inspectie binnen te laten in z’n restaurant. Sociale inspecteurs hebben nochtans het wettelijk recht om op elk ogenblik van de dag of van de nacht, zonder voorafgaandelijke verwittiging vrij binnen te gaan in alle mogelijke arbeidsplaatsen!

Kan de werkgever éénzijdig loon inhouden?

17 juli 2020 - Filip Tilleman
Soms ziet een werknemer op de loonafrekening bepaalde bedragen in mindering gebracht door de werkgever. Minder loon ontvangen op die manier, is meestal een heel onaangename verrassing. Kan de werkgever de melk zomaar onbeperkt afromen? Het antwoord is klaar en duidelijk: “neen”!

Recht op outplacement

16 juni 2020 - Filip Tilleman
De bedoeling van het outplacement is duidelijk: een ontslagen werknemer in staat stellen om zo snel als mogelijk een nieuwe job te vinden. Dit gebeurt in opdracht van de werkgever via enkele begeleidende diensten aan de ontslagen werknemer. Maar wat zijn die diensten precies? Wie komt in aanmerking voor outplacement? En wat zijn de sancties voor werkgevers of werknemers die geen gevolg geven aan de wettelijke verplichting op outplacement?

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.