Een blik op de toekomst van arbeid.
Jo Caudron is al ruim 20 jaar actief in de online sector en hij is founding partner van Duval Union Consulting. Caudron ziet een aantal verworvenheden op de arbeidsmarkt die niet meer van de deze tijd zijn. “Kijk maar hoe alles dat neigt naar ‘recht op…’ aan het verschuiven is. Recht op arbeid, recht op zondagsrust, recht op vaste uren,…”. Hij gaat verder: “Het lijkt alsof bedrijven die winst maken geen recht hebben op herstructureringen. Maar wie bedrijven wil verbieden om zich aan te passen aan de realiteit, pleit voor het verdwijnen van die bedrijven. De sector van retail zit vandaag in een duidelijke crisis. De oude modellen met een werkweek van 38 uren zijn dood in deze sector en in de nieuwe modellen is behoud van werk voor iedereen geen realistisch scenario.”
Klik hier om het volledige interview te lezen met Jo Caudron.
De impact van start-ups op de arbeidsmarkt.
Eric Kenis is consultant, coach en auteur in het domein van (growth) entrepreneurship. Kenis was voordat hij zich op het schrijven van de boekenreeks ‘Hoek af’ stortte, 10 jaar lang actief in het start-uplandschap. “Een kreet die ik veel hanteer is ‘startup or die’. Daarmee bedoel ik: een onderneming die zich niet gedraagt als een start-up, zal verdwijnen. In de VS is dat nu al de norm. Ze gooien alle politics eruit, transparantie is heilig en de hiërarchische lijnen vervagen. In de toekomst zal dat ook hier gelden.” Eric Kenis ziet een verontrustend spagaat tussen enerzijds het oude beeld van het ‘corporate denken’ en anderzijds het nieuwe beeld van de ‘autonome denker’.
Klik hier om het volledige interview te lezen met Eric Kenis.
Cybergevaar: elke werknemer is een potentieel risico op lekken.
Eddy Willems is een wereldwijd erkende security specialist. Hij is security evangelist bij de Duitse securitysoftwareleverancier G DATA Software en zetelt als directeur in diverse brancheorganisaties. Willems stelt dat alle werknemers kwetsbaar zijn voor internetfraude. De cybersecurity expert vertelt dat alles uiteindelijk start bij bewustwording: zich informeren, beveiligingssoftware uitvoerig testen, een ethische hacker inhuren, een expert uitnodigen voor een lezing, etc. “Zolang er maar over gesproken wordt. Probleem is echter dat veel mensen denken dat ze het kennen. Ze onderschatten het risico”, zegt Willems.
Klik hier om het volledige interview te lezen met Eddy Willems.
Vijf adviezen voor bedrijfsleiders die zich voorbereiden op de toekomstige arbeidsmarkt.
Saskia Van Uffelen is CEO van Ericsson België en Luxemburg. Ze is ook Digital Champion voor België sinds 2012. Daarnaast is zij als enige vrouw genomineerd door Trends en Kanaal Z als Manager van het jaar 2018. Van Uffelen geeft vijf adviezen voor bedrijfsleiders. Een daarvan is de klant mee aan het stuur zetten. Van Uffelen: “Mijn vader was huisarts. Hij stelde een diagnose bij patiënten en die bedankten vervolgens ‘meneer doktoor’. Nu gaan patiënten eerst zoeken op Google voor ze bij de huisarts komen. Die huisarts moet hen dan overtuigen dat hun diagnose niet juist is. Vroeger was het ook in bedrijven heel eenvoudig: enkele mannen in maatpak op de bovenste verdieping zegden wat er moest gebeuren volgens een duidelijke hiërarchie. Vandaag willen klanten mee bepalen welke koers er wordt uitgezet. Met nieuwe technologie kan je hen actief betrekken in de vorm van co-creatie, open data initiatieven, winstdeling, etc. Hetzelfde principe gaat op voor de relatie tussen werkgever en werknemer. Vandaar haar oproep om meer jongeren in raden van besturen te zetten. “Dat betekent ook dat je de omgeving moet aanpassen, stelt Van Uffelen, anders schieten ze de ideeën van die jonge gasten meteen af. Je moet eerst de cultuur van je bedrijf daar matuur genoeg voor maken.”
Klik hier om het volledige interview te lezen met Saskia Van Uffelen.