In de Randstad Werkpocket belicht arbeidsrechtspecialist Filip Tilleman verschillende valkuilen in het sociaal- en arbeidsrecht. In zijn nieuwste online-editie heeft hij het onder meer over het kluwen van paritaire comités. HR-expert Sandra Vandorpe gaat de discussie aan op het kantoor bij Meester Tilleman in Antwerpen.
Ik heb in de nieuwe editie van de Randstad Werkpocket gelezen dat ons land meer dan 300 paritaire comités heeft. Hoe belangrijk is het voor een werkgever om de juiste keuze te maken?
Dit is voor mij een cruciale keuze die elke grote én kleine onderneming moet maken. Dat is uiteindelijk bepalend voor alle mogelijk arbeidsvoorwaarden die gelden binnen een onderneming zoals loonbarema’s, arbeidstijd en mogelijkheden van tijdskrediet. Deze worden allemaal bepaald door sectorale CAO’s, vastgeklonken aan dat paritair comité.
Ik begreep ook dat het helemaal niet zo makkelijk is om die keuze te maken.
Absoluut niet. Het criterium is de hoofdactiviteit van de onderneming. Dat moet dan bepalen tot welk paritair comité een bedrijf behoort. Het probleem is dat verschillende paritaire comités van toepassing kunnen zijn op een en dezelfde hoofdactiviteit.
Ik begrijp ook dat een verkeerde keuze toch wel grote gevolgen kan hebben.
Het is dramatisch als een werkgever een verkeerde keuze heeft gemaakt. Men moet begrijpen dat werknemers, die bijvoorbeeld verkeerd zijn ingeschaald geweest, zelfs 20 tot 25 jaar in de tijd kunnen terug gaan om die loonachterstallen op te eisen.
Ik hoor u zeggen sectorale CAO’s. Waarom zijn die zo belangrijk?
Omdat men moet beseffen dat die sectorale CAO’s voorrang hebben op de arbeidsovereenkomst en het arbeidsreglement. Als onderneming kan u niet een regeling invoeren die indruist tegen een sectorale CAO en dat is iets dat men in de praktijk soms al te weinig beseft.
Wat gebeurt er dan als een bedrijf zijn activiteiten wijzigt?
Dat is precies een van de valkuilen. Die keuze voor dat paritair comité is geen statisch gegeven. Het evolueert mee met het veranderen van de hoofdactiviteit. Dan moet een werkgever het initiatief nemen om naar een ander paritair comité te gaan. Zo niet, kan het gebeuren dat werknemers nadien loonachterstallen gaan eisen op basis van het juiste paritair comité.
Dank u wel voor de nuttige tips. Ik onthoud dat het voor een bedrijf heel belangrijk is om de juiste keuze te maken in dat ware labyrint van de 300 of meer paritaire comités.
Heeft deeltijdse werknemer recht op feestdagenloon?
Op een wettelijke feestdag mag een werknemer niet tewerkgesteld worden en geniet hij toch van zijn gewone loon. Dit inclusief alle mogelijke voordelen in natura, zoals bijvoorbeeld het privaat gebruik van de firmawagen. Voor deeltijdse werknemers is dit eenvoudig principe soms niet zo evident om toe te passen...
Als een werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen met onmiddellijke ingang - dus zonder een te presteren opzeggingstermijn - dan dient hij een opzeggingsvergoeding te betalen. De vraag rijst hoe deze verbrekingsvergoeding correct te berekenen. Want rond de samenstelling van het basisloon voor de berekening van de opzeggingsvergoeding, ontspinnen zich in de praktijk heel wat discussies.
Soms ziet een werknemer op de loonafrekening bepaalde bedragen in mindering gebracht door de werkgever. Minder loon ontvangen op die manier, is meestal een heel onaangename verrassing. Kan de werkgever de melk zomaar onbeperkt afromen? Het antwoord is klaar en duidelijk: “neen”!
Tilleman Van Hoogenbemt bundelt de krachten met Agio Legal.
Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt zijn in de juridische sector begrippen. Beide kantoren hebben een jarenlange expertise en zijn gespecialiseerd in hun vakgebieden. Voor Agio Legal ligt die specialisatie bovenal binnen het handelsrecht, Tilleman Van Hoogenbemt focust dan weer op arbeidsrecht. In de praktijk, liggen die twee rechtsdomeinen vaak in elkaars verlengde. Om voortaan alle deskundigheid onder één dak te hebben, kiezen Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt ervoor om de handen in elkaar te slaan.