Wie dronken is op het werk, riskeert een zware kater

Ongevallen met dronken werknemers halen de krantenkoppen. Als het ongeval maar spectaculair genoeg is. Het is helaas slechts het topje van de ijsberg. Want dronken tijdens het werk, komt geregeld voor. Wat zijn de risico’s voor werkgevers en werknemers?

Ontslag om dringende reden.

Het is duidelijk dat wanneer een werknemer dronken op het werk verschijnt en de werkgever dit bewezen acht, dit in veel gevallen zal leiden tot een fundamentele vertrouwensbreuk tussen beiden. Het kan aanleiding geven tot ontslag om dringende redenen. Dit betekent dat er onmiddellijk een einde komt aan de arbeidsovereenkomst, zonder dat de werkgever enige opzeggingstermijn of verbrekingsvergoeding in acht moet nemen.

Met verzwarende omstandigheden.

Wanneer het over dronkenschap gaat met verzwarende omstandigheden, dan zal het zo goed als zeker tot ontslag om dringende reden leiden. Denk maar aan dronken buschauffeurs, treinbestuurders of piloten. Het is evident dat het tot het wezenskenmerk behoort van een dergelijk beroep dat men niet dronken achter het stuur verschijnt. Andere verzwarende omstandigheden zijn bijvoorbeeld werknemers die een veiligheidsfunctie of voorbeeldfunctie uitoefenen. Wie in dronken toestand klanten, collega’s of bazen beledigt, riskeert ook meteen ontslag om dringende reden. Als de dronken werknemer zich ook aan fysisch geweld waagt, dan zal een arbeidsrechtbank nog vlugger oordelen dat er effectief een dringende reden tot onslag is.

Maar… moeilijk om te bewijzen.

Het is vaak niet evident voor een werkgever om aan te tonen dat een werknemer effectief dronken is. Bij sommige mensen is het immers fysiek niet te zien of ze teveel hebben gedronken.

Daarbij komt ook nog de problematiek van de privacy. Een werknemer, buiten de context van een verkeerssituatie, kan altijd weigeren om een bloedtest of ademtest af te leggen. Het zijn dan dikwijls de verzwarende omstandigheden, die duidelijk maken dat er overdreven alcohol in het spel is.

Collega’s kunnen getuigenissen afleggen en bijvoorbeeld bevestigen dat de werknemer naar alcohol rook, de controle over zijn daden niet had of agressief was. Maar heel vaak gaat de onderlinge solidariteit spelen en komt er geen verklaring.

Wie is aansprakelijk voor schade bij dronkenschap?

De vraag rijst wie aansprakelijk is voor de schade die een dronken werknemer aanricht tijdens de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst. Hier geldt het basisprincipe dat een werknemer volgens artikel 18 van de arbeidsovereenkomstenwet niet aansprakelijk is voor schade die hij aan derden veroorzaakt. Maar een zware fout geldt als uitzondering, waardoor hij toch aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. In veel gevallen zal dronkenschap op het werk – zeker achter het stuur – aanzien worden als een zware fout in deze context.

Dronkenschap buiten de werkuren.

Dronkenschap buiten de arbeidsuren levert in principe geen dringende reden op, gezien dit tot het privéleven van de betrokkene behoort. Let op, de rechtbank kan toch van oordeel zijn dat er een wezenlijke band is tussen de dronkenschap in het privéleven en de arbeidsrelatie. Bijvoorbeeld indien een vrachtwagenchauffeur met de vrachtwagen van zijn werkgever buiten de diensturen in dronken toestand reed. Want de werkgever loopt hier het risico zijn dure vrachtwagen te verliezen, ook al is dat buiten de arbeidsuren.

 

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.