Opzeggingsvergoeding bij deeltijds werk

Welk effect heeft deeltijds werken op de berekening van een opzeggingsvergoeding bij ontslag? Een deeltijdse werknemer heeft per definitie een lager loon dan een collega die dezelfde job voltijds uitoefent, maar geldt dat ook voor de opzeggingsvergoeding?

De normale ontslagregels

Als de gewone ontslagregels zouden worden toegepast, dan moet bij ontslag rekening worden gehouden met de lagere factor loon. In die logica zou de deeltijdse werknemer slechts recht hebben op een veel lager aantal maanden verbrekingsvergoeding dan zijn of haar fulltime collega met gelijke anciënniteit.

Oordeel Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat dit strijdig is met het gelijkheidsbeginsel. Derhalve, wordt in eerste instantie voor het berekenen van het aantal maanden verbrekingsvergoeding van de deeltijdse werknemer, rekening gehouden met een fictief voltijds loon (vb. 3.000 euro) voor deze functie. De uitkomst hiervan is bijvoorbeeld 5 maanden opzeggingsvergoeding. In tweede instantie gaat men voor het berekenen van het concrete bedrag van de opzeggingsvergoeding, het aldus berekende aantal maanden verbrekingsvergoeding (vb. 5 maanden) vermenigvuldigen met het effectieve deeltijdse maandloon (2.100 euro in dit voorbeeld).

Dezelfde principes bij deeltijds tijdskrediet

Dezelfde principes worden gehanteerd bij het ontslag van een werknemer, die van voltijdse tewerkstelling naar deeltijds tijdskrediet is gegaan. De werkgever zal hierbij trouwens moeten aantonen dat het ontslag niets te maken heeft met de aanvraag tot tijdskrediet, anders dient hij bovenop de verbrekingsvergoeding 6 maanden beschermingsvergoeding te betalen.

Voltijdse opzegvergoeding bij ouderschapsverlof en langdurige ziekte

Als een werknemer zijn voltijdse prestaties verminderd heeft omwille van ouderschapsverlof dan moet de werkgever, zowel bij het berekenen van het aantal maanden verbrekingsvergoeding als bij de concrete berekening van de uit te betalen verbrekingsvergoeding, rekening houden met het fictief voltijdse loon! Ook als een voltijdse werknemer langdurig ziek is geweest en slechts deeltijds zijn arbeidsprestaties kan hervatten en tijdens die deeltijdse hervatting ontslagen wordt, zal tweemaal rekening moeten gehouden worden met het fictieve fulltime loon. De rechtspraak preciseert hierbij dat de werkgever hierop ook alle voorbije indexaties moet gaan toepassen.

Tags: Ontslagrecht
Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.