‘Sodexo mocht maaltijdcheques Brantano niet afnemen’ (interview met Filip Tilleman in De Standaard)

Filip Tilleman, specialist arbeidsrecht, zegt dat het annuleren van de maaltijdcheques van de werknemers van Brantano door Sodexo nietig is.

Volgens Filip Tilleman, advocaat arbeidsrecht en costichter van het advocatenkantoor Tilleman Van Hoogenbemt, druist de annulatie van de cheques in tegen de loonbeschermingswet. Sodexo stortte de elektronische maaltijd- en ecocheques op 25 juli op de kaart van de werknemers. Twee dagen later zette Sodexo de rekeningen opnieuw op nul, omdat Brantano Sodexo niet betaalde.

Dat is het gevolg van de blokkering van de bankrekening van onder meer Brantano door de banken. Normaal betaalt Brantano Sodexo via een domiciliëring, maar die kon niet uitgevoerd worden. Sodexo had daarover ook telefonisch contact met FNG.

Brantano en de andere Belgische winkelformules van FNG werden op 3 augustus, failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank.

Volgens Tilleman had Sodexo niet het recht om de toegekende cheques opnieuw af te nemen. ‘Eens de cheques overgemaakt zijn, zijn ze verworven.’ Dat Sodexo, het dienstenbedrijf dat de cheques toekent op vraag van FNG, hier handelde, en niet FNG rechtstreeks, maakt ook niet uit. ‘Het arbeidsrecht laat toe dat een derde loon kan uitbetalen.’

Doordat de cheques ook onderdeel zijn van een CAO-overeenkomst en de werknemers ze al jaren krijgen, is het duidelijk dat de gestortte bedragen niet konden teruggedraaid worden. ‘Artikel 23 van de loonbeschermingswet zegt dat men loon niet kan terugtrekken. Inhouding op het loon kan slechts in een beperkt aantal gevallen. In deze situatie kon het niet’, zegt Tilleman.

Ongezien

De vraag is of Sodexo wist dat zijn actie niet wettelijk was. Eerder sprak Kathelijne Verboomen van het hr-dienstenbedrijf Acerta tegenover De Tijd zelfs over diefstal. Ook Tilleman maakt die analyse. ‘De inhouding is nietig.’ Hij raadt de werknemers sowieso aan om zowel aan de curatoren, de werkgever als Sodexo een aangetekend schrijven te richten en te eisen dat de cheques terugkomen.

Bij Sodexo blijft men de ingenomen juridische positie verdedigen. Het bedrijf laat verstaan dat Sodexo méér dan één relatie met Brantano had. Met andere woorden, het trad niet enkel in de plaats van de werkgever maar ook nog vanuit andere hoedanigheden, heet het. Sodexo is in overleg met de curatoren en de vakbonden om een oplossing te zoeken.

De kwestie veroorzaakt bij het personeel van Brantano veel beroering. Het risico is dat goede medewerkers de knop omdraaien en elders hun heil gaan zoeken, wat mogelijke doorstartscenario’s niet makkelijker zal maken.

Waarnemers kijken ook met verbazing naar de rol van de banken die, door de bankrekeningen van FNG te blokkeren, finaal het bedrijf dwongen het faillissement aan te vragen in plaats van verdere doorstartscenario’s na te jagen. Dat de banken zelfs voor relatief bescheiden sommen zoals maaltijdcheques het been stijf houden, is tamelijk ongezien. De officiële commentaar vanuit de sector is dat ze niet praten over individuele dossiers. Sodexo lijkt erop te hopen dat de banken toch nog een opening creëren en toestaan dat de pakweg 4 à 5 euro per dag per werknemer betaald worden.

Kenners wijzen erop dat ABN Amro zich in het dossier FNG het lastigst opstelt. Die bank, die haar thuismarkt in Nederland heeft, zou volgens waarnemers minder last hebben van reputatieschade die ze kan oplopen in België.

Het Belgisch deel van FNG werd op 3 augustus failliet verklaard. Het Nederlandse deel volgde afgelopen vrijdag. Zowel voor de Belgische activiteiten als de Nederlandse zijn er verschillende kandidaten. Voor beide entiteiten zijn er verschillende curatoren aangesteld. Vier voor de Belgische activiteiten, een voor de Nederlandse.


Bron: De Standaard – Pascal Dendooven – 10 augustus 2020

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200810_95039484

 

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.