‘Sodexo mocht maaltijdcheques Brantano niet afnemen’ (interview met Filip Tilleman in De Standaard)
Filip Tilleman, specialist arbeidsrecht, zegt dat het annuleren van de maaltijdcheques van de werknemers van Brantano door Sodexo nietig is.
Sinds de eerste rapporten over de loonkloof in België werd al heel wat vooruitgang geboekt. Volgens de meest recente cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor statistiek, bedraagt de loonkloof in België 6 %. In Nederland en Frankrijk ligt deze op respectievelijk 15,2 % en 15,4 %. Met dit resultaat scoort België dan ook beduidend beter dan het Europees gemiddelde van 16 %. Met dank allicht aan de barema’s in bindende cao’s. Ook is reeds sinds 7 september 2012 de wet ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouw van kracht. Wat houdt die wet eigenlijk in?
Sinds 7 september 2012 is in ons land de wet ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen van kracht. Elke werkgever met minimaal vier werknemers wordt verplicht om in de sociale balans onder meer de gegevens inzake personeelskosten en deeltijdse versus voltijdse contracten uit te splitsen over mannelijk en vrouwelijke werknemers.
Voor werkgevers die gewoonlijk ten minste 50 werknemers tewerkstellen komen hier bovenop nog twee extra bepalingen. Ten eerste moet de werkgever om de twee jaar een gedetailleerde analyse maken van de bezoldigingsstructuur binnen de onderneming. Deze analyse moet dermate opgesteld en opgesplitst zijn dat ze toelaat om te zien of er al dan niet ongelijkheden zijn inzake beloning tussen mannen en vrouwen. Bij Koninklijk Besluit werd een typeformulier uitgevaardigd dat kan worden gebruikt voor het opstellen van deze analyse. Het verslag van deze analyse moet vervolgens besproken worden binnen de ondernemingsraad of, bij gebreke van een ondernemingsraad, binnen het comité voor veiligheid op het werk. Deze organen kunnen vervolgens beslissen dat een actieplan moet worden opgesteld door de onderneming om de kloof te dichten.
Ten tweede kunnen deze organen voorstellen om een personeelslid als sociaal bemiddelaar aan te stellen. Deze sociaal bemiddelaar moet de werkgever en werknemers van de onderneming ondersteunen bij het nemen van maatregelen om de loonkloof te dichten. Ook moet hij bemiddelen tussen een individuele werknemer – die meent het slachtoffer te zijn van een ongelijke verloning – en de werkgever.
Inbreuken op deze nieuwe verplichtingen of het verhinderen van het werk van de sociaal bemiddelaar kunnen met strafsancties gesanctioneerd worden.
Het goede rapport van België wil niet zeggen dat alle loonverschillen verdwenen zijn tussen mannen en vrouwen. Doordat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen, liggen hun inkomsten gemiddeld lager, ook al zijn de lonen op zich even hoog. Dat effect is niet zichtbaar in de Oeso-cijfers, omdat die uitgaan van maandlonen. Ook in extralegale voordelen zijn er verschillen, die niet tot uitdrukking komen in de loonstatistieken.
Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now
Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt zijn in de juridische sector begrippen. Beide kantoren hebben een jarenlange expertise en zijn gespecialiseerd in hun vakgebieden. Voor Agio Legal ligt die specialisatie bovenal binnen het handelsrecht, Tilleman Van Hoogenbemt focust dan weer op arbeidsrecht. In de praktijk, liggen die twee rechtsdomeinen vaak in elkaars verlengde. Om voortaan alle deskundigheid onder één dak te hebben, kiezen Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt ervoor om de handen in elkaar te slaan.