Privaat gebruik van de bedrijfswagen: schenk klare wijn!
Jan Van Acoleyen is expert in Human Resources. Vandaag praat hij met Meester Tilleman over de arbeidsrechtelijke aspecten van de bedrijfswagen.
Welkom Meester Tilleman. Vandaag gaan we het hebben over de bedrijfswagen en de arbeidsrechtelijke aspecten daarvan. U durft het wel eens de achillespees van de Belgische arbeidsovereenkomst of arbeidsmarkt of arbeidsrecht te noemen. Kunt u eens toelichten waarom u dat zo noemt?
Omdat het uit ervaring een van de meest gevoelige elementen is in de arbeidsrelatie. Dat speelt reeds mee bij het begin van de arbeidsrelatie. Heel vaak is dat privaat gebruik van de bedrijfswagen, en vooral van welk type, bijna de lokvogel om de stap te zetten naar een bepaald bedrijf.
Dan gaat men zien dat tijdens de rit, tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, van zodra de werkgever ook maar iets verandert, zoals het type wagen of het budget, dit tot fricties leidt en tot zeer hoog oplaaiende discussies met de werkgever.
Maar ook op het einde van de rit, bij het ontslag, komt opnieuw die gevoeligheid van het gebruik van die bedrijfswagen naar boven.
Laat ons even starten bij het startpunt van de arbeidsverhouding. Dat contract, het gebruik van die bedrijfswagen, wat is daar belangrijk als basisafspraak?
Ik denk dat het zeer belangrijk is om zeer uitvoerig te beschrijven wat de rechten en ook de plichten zijn van de werknemer. Men moet klare wijn schenken, zodanig dat er geen moeilijkheden of interpretatieproblemen ontstaan bij het gebruik van die bedrijfswagen.
Een van de andere aspecten is wanneer ik met die bedrijfswagen op stap ben en ik heb een boete. Wat zijn daar de belangrijke aspecten om goede afspraken over te maken?
Heel vaak denkt men dat verkeersboetes in feite gedragen moeten worden door de werkgever. Men vergeet daarbij dat we bij een verkeersboete in het strafrecht zitten en dat het een persoonlijke aansprakelijkheid is van de overtreder zelf, de werknemer dus. Die boete moet ook betaald worden door de werknemer zelf.
De arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever. Er zijn twee scenario’s mogelijk. Laat ons misschien even starten met het scenario waarin we een werknemer in een opzegperiode zetten. Wat gebeurt er dan met die bedrijfswagen? Kan die afgenomen worden?
Tijdens de opzegperiode loopt de arbeidsovereenkomst door. Dus zowel de werknemer als de werkgever moeten hun verplichtingen nakomen. Dus moet de werkgever ook het privaat gebruik van de bedrijfswagen tijdens de te presteren opzeggingstermijn laten aan de werknemer.
Als we daarentegen in een situatie zitten dat de werkgever een onmiddellijk einde stelt met het betalen van een verbrekingsvergoeding. Dan moet in principe de auto onmiddellijk terug binnen worden gebracht.
Dat is helder, dank u voor dit gesprek. De situatie van de bedrijfswagen vanuit arbeidsrechtelijk perspectief is heel wat duidelijker geworden. Dank u wel.
Wie dronken is op het werk, riskeert een zware kater
Ongevallen met dronken werknemers halen de krantenkoppen. Als het ongeval maar spectaculair genoeg is. Het is helaas slechts het topje van de ijsberg. Want dronken tijdens het werk, komt geregeld voor. Wat zijn de risico’s voor werkgevers en werknemers?
Welke bescherming biedt het arbeidsrecht tegen ontslag van werknemers?
Het arbeidsrecht voorziet voor de werknemer in een basisbescherming tegen ontslag. Maar verkozenen van sociale verkiezingen of werknemers in een uitzonderlijke situatie zijn extra beschermd.
Hoe een arbeidsovereenkomst met tijdslimiet correct opstellen?
In de regel is een arbeidscontract voor onbepaalde duur, waarop geen enkele tijdslimiet staat. Als dit contract op gelijk welk moment verbroken wordt door de werkgever, dan moet die een verbrekingsvergoeding betalen. Er bestaan weliswaar ook arbeidscontracten voor bepaalde duur. De wetgever is echter heel streng tegenover dergelijke contracten, omdat hij oordeelt dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur meer bescherming geeft.
Tilleman Van Hoogenbemt bundelt de krachten met Agio Legal.
Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt zijn in de juridische sector begrippen. Beide kantoren hebben een jarenlange expertise en zijn gespecialiseerd in hun vakgebieden. Voor Agio Legal ligt die specialisatie bovenal binnen het handelsrecht, Tilleman Van Hoogenbemt focust dan weer op arbeidsrecht. In de praktijk, liggen die twee rechtsdomeinen vaak in elkaars verlengde. Om voortaan alle deskundigheid onder één dak te hebben, kiezen Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt ervoor om de handen in elkaar te slaan.