Cijfers sterk beïnvloed door grote ondernemingen
De schijnbaar dalende trend van 2017 wordt begin 2018 al meteen doorbroken. In de maand januari van 2018 is er een grote herstructurering die zich laat voelen in alle statistieken: Carrefour kondigde eind januari het ontslag aan van 1.233 werknemers (op een totaal personeelsbestand van 9.225). In diezelfde maand waren er ook nog aankondigingen van onder andere Medtronic (317 banen), Nyrstar Belgium (121 banen) en Sanoma Media Belgium (96 banen). Voorspellingen doen of conclusies trekken uit deze cijfers is geen goed idee, want één of twee grote bedrijven met veel werknemers en dus potentieel veel banenverlies kunnen de cijfers dus sterk beïnvloeden.
Gemiddeld 90 dagen aan de onderhandelingstafel
Voor een goed begrip: met een aankondiging van het voornemen tot collectief ontslag (artikel 6 van het KB van 24 mei 1976 betreffende het collectief ontslag) wordt de aanvang van de informatie- en raadplegingsprocedure bedoeld. Tijdens deze eerste fase mogen de leden van de ondernemingsraad alle mogelijke vragen stellen over de geplande herstructurering, alsook alternatieve voorstellen formuleren om de gevolgen ervan te verzachten. Er staat geen wettelijke limiet op de duurtijd van die eerste fase. De werknemers op de vloer dringen er meestal op aan om deze fase zo kort mogelijk te houden om de wurgende onzekerheid over wie uiteindelijk ontslagen zal worden en aan welke voorwaarden te doen stoppen. Uit de cijfers van 2017 kan men opmaken dat de gemiddelde duur van deze informatie- en raadplegingsprocedure 90 dagen bedraagt. Ongeveer 60% werd binnen 90 dagen betekend en bijna 20% binnen de 30 dagen. Iets meer dan 25% duurden langer dan 120 dagen.
Meest getroffen sectoren: metaal, distributie en agro-voeding
Tijdens de periode van januari 2017 tot en december 2017, voor wat betreft het aantal werknemers betrokken bij een aankondiging van een voornemen tot collectief ontslag, zijn de metaalverwerkende sector (Bombardier en Wendt Board), de distributiesector (Blokker, Casa en C&A) en de agro-voedingssector (CocaCola en Mondelez) het meest getroffen. Ook hier opletten met conclusies trekken omwille van de vertekening van de cijfers door enkele grote bedrijven.
Na Wet Renault-procedure 1.334 banen gered
Terwijl bovenstaande cijfers over de de informatie- en raadplegingsprocedures gaan die opgestart werden in 2017, is het ook belangrijk om te kijken naar de cijfergegevens van de informatie- en raadplegingsprocedures die in 2017 werden afgesloten. Van de oorspronkelijk 8.124 werknemers betrokken bij een aankondiging van een voornemen tot collectief ontslag in 67 technische bedrijfseenheden die hun informatie- en raadplegingsprocedure in 2017 tot hebben beëindigd, worden er na de informatie- en raadplegingsprocedure nog 6.790 werknemers geraakt door een collectief ontslag. Door het verplichte interne overleg tussen werkgever en vakbonden in het kader van de Renault-procedure worden dus uiteindelijk 1.334 banen gered.