Hoeveel uur heeft u gisteren gewerkt?
Veel werknemers weten dat niet precies, want de werkgever houdt niet bij hoeveel uren er gepresteerd worden. Dat is een probleem, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Elke werknemer heeft het recht op een maximale arbeidsduur. Als er geen systeem is om de dagelijkse arbeidstijd te registreren, kan niet objectief en betrouwbaar worden vastgesteld hoeveel uren de werknemer heeft gewerkt, en hoeveel overuren er zijn gemaakt, schrijft het Hof in een arrest. ‘Daardoor is het voor werknemers buitengewoon moeilijk en in de praktijk haast onmogelijk om hun rechten af te dwingen.’
Daarom moeten lidstaten werkgevers verplichten om de dagelijkse arbeidstijd van iedere werknemer te registreren, besluit het Hof. Het arrest kwam er nadat een Spaanse vakbond naar de rechtbank was getrokken om een tijdsregistratie te eisen bij Deutsche Bank. De Spaanse rechtbank speelde de vraag door naar het Europees Hof van Justitie.
Of de uitspraak ook in België gevolgen heeft, weet ontslagnemend minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nog niet. Zijn kabinet moet de draagwijdte van het arrest nog onderzoeken.
Het kabinet-Peeters wijst erop dat tijdsregistratie al verplicht is voor werkgevers die glijdende uurroosters hanteren. Ook voor deeltijdse arbeid moeten de afwijkingen van het normale rooster worden vastgesteld.
Meer overuren betaald?
‘Het zou een ommekeer zijn’, zegt Filip Tilleman, advocaat arbeidsrecht bij Tilleman Van Hoogenbemt. ‘Voor veel werkgevers is er geen staalharde verplichting om de arbeidstijd te registreren. De vraag is hoe het vertaald zal worden in de wetgeving.’
Het ACV juicht het arrest toe. Volgens de christelijke vakbond zorgt een verplichte tijdsregistratie voor goede en duidelijke afspraken. ‘Er zullen dus overuren uitbetaald moeten worden’, zegt Piet Van den Bergh, adviseur van de ACV-studiedienst, aan Belga.
Volgens Tilleman is dat niet automatisch het geval. ‘Alleen overuren op uitdrukkelijke vraag van de werkgever moeten worden uitbetaald. Als iemand een paar uur blijft plakken op zijn werk, zijn dat niet per definitie overuren.’
Werkgeversorganisaties zijn niet gewonnen voor een verplichte tijdsregistratie. ‘Dat staat haaks op de huidige vraag naar meer flexibiliteit van zowel de werknemer als de werkgever’, stelt het VBO. De werkgeversorganisatie merkt op dat ook de overheid de tijdsregistratie recent heeft afgeschaft omdat het niet strookt met de moderne manier van werken.
Bronvermelding: Dit is een artikel verschenen in De Standaard op 15 mei 2019 (pag. 23). Het werd geschreven door Dries De Smet.