Discriminatie-inflatie op de werkvloer (interview met Filip Tilleman in De Standaard)

Discriminatie is een populair argument aan het worden bij problemen op de werkvloer. Een verontrustende ontwikkeling, waarschuwt expert arbeidsrecht Filip Tilleman.

Dagelijks worden situaties op de werkvloer aangevochten omdat het zou gaan om directe of indirecte discriminatie. Dat bezorgt meer en meer werkgevers kopzorgen, weet advocaat sociaal recht Filip Tilleman. ‘Omdat de schrik erin zit dat zowat elke beslissing over personeelszaken potentieel het gevaar inhoudt op een directe of indirecte discriminatie.’

De huidige wet verbiedt discriminatie op grond van dertien criteria waaronder huidskleur, geloofsovertuiging handicap en geslacht. Volstaat die dan niet meer? Volgens Tilleman niet. Omdat bedrijven steeds vaker geconfronteerd worden met beschuldigingen over indirecte discriminatie.

Bij de voorstelling van Werkpocket, een jaarlijkse gids voor sociale wetgeving van Randstad, gaf Tilleman een resem voorbeelden van de praktijken waarmee hij de jongste tijd is geconfronteerd.

Zijn conclusie: het ontaarden van de discriminatieproblematiek op de werkvloer is goed op weg om in 2013 een van de grote problemen van het arbeidsrecht te worden. Dat heeft volgens Tilleman ook veel te maken met de wettelijke regel dat bij discriminatie de werkgever zes maanden extra beschermingsvergoeding moet betalen. ‘Dat is heel vaak de enige inzet.’

Volgens Tilleman is het de hoogste tijd dat via wetten meer duidelijkheid wordt verschaft over wat al dan niet als indirecte discriminatie geldt. Gebeurt dat niet, dan gaan de discussies op de werkvloer zich verplaatsen naar discussies in de rechtbank, waarschuwt hij. Arbeidsrechtbanken worden al geconfronteerd met discriminatiedossiers, maar voorlopig gaat het vooral om ongelijke behandeling op basis van leeftijd.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130124_00445531

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.