Moet een sollicitant altijd de waarheid spreken?
Het is verleidelijk: een leugentje om bestwil om toch maar die job te krijgen. Wie de waarheid een handje wil helpen, let toch maar beter op. Rechtspraak en bedrog zijn geen vrienden.
Dagelijks worden situaties op de werkvloer aangevochten omdat het zou gaan om directe of indirecte discriminatie. Dat bezorgt meer en meer werkgevers kopzorgen, weet advocaat sociaal recht Filip Tilleman. ‘Omdat de schrik erin zit dat zowat elke beslissing over personeelszaken potentieel het gevaar inhoudt op een directe of indirecte discriminatie.’
De huidige wet verbiedt discriminatie op grond van dertien criteria waaronder huidskleur, geloofsovertuiging handicap en geslacht. Volstaat die dan niet meer? Volgens Tilleman niet. Omdat bedrijven steeds vaker geconfronteerd worden met beschuldigingen over indirecte discriminatie.
Bij de voorstelling van Werkpocket, een jaarlijkse gids voor sociale wetgeving van Randstad, gaf Tilleman een resem voorbeelden van de praktijken waarmee hij de jongste tijd is geconfronteerd.
Zijn conclusie: het ontaarden van de discriminatieproblematiek op de werkvloer is goed op weg om in 2013 een van de grote problemen van het arbeidsrecht te worden. Dat heeft volgens Tilleman ook veel te maken met de wettelijke regel dat bij discriminatie de werkgever zes maanden extra beschermingsvergoeding moet betalen. ‘Dat is heel vaak de enige inzet.’
Volgens Tilleman is het de hoogste tijd dat via wetten meer duidelijkheid wordt verschaft over wat al dan niet als indirecte discriminatie geldt. Gebeurt dat niet, dan gaan de discussies op de werkvloer zich verplaatsen naar discussies in de rechtbank, waarschuwt hij. Arbeidsrechtbanken worden al geconfronteerd met discriminatiedossiers, maar voorlopig gaat het vooral om ongelijke behandeling op basis van leeftijd.
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130124_00445531
Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now
Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt zijn in de juridische sector begrippen. Beide kantoren hebben een jarenlange expertise en zijn gespecialiseerd in hun vakgebieden. Voor Agio Legal ligt die specialisatie bovenal binnen het handelsrecht, Tilleman Van Hoogenbemt focust dan weer op arbeidsrecht. In de praktijk, liggen die twee rechtsdomeinen vaak in elkaars verlengde. Om voortaan alle deskundigheid onder één dak te hebben, kiezen Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt ervoor om de handen in elkaar te slaan.