Coronavirus: wat zijn de gevolgen voor het werk?

Een pandemie zoals het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op ons professionele leven. We beantwoorden daarom enkele prangende vragen. Hoe het virus bestrijden op de werkvloer? Wat doen als een collega besmet geraakt? Wat doen als ik zelf besmet ben? Moet ik nog komen werken? Heb ik recht op mijn normale loon?

Wat als je contact had met een besmette collega?

Als een collega op het werk besmet is, dan moet je in de veertien dagen na het laatste contact enkele symptomen goed in de gaten houden: koorts, hoesten, ademhalingsproblemen. Eventueel ook rillingen, spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn, diarree, misselijkheid, braken of een loopneus. Dit kan allemaal wijzen op een besmetting. 

Wat doen als je denkt dat je besmet bent?

Denk je dat je zelf besmet bent? Neem dan eerst telefonisch contact op met je huisarts of bedrijfsarts en volg zijn of haar aanwijzingen op. Ga zeker niet in de wachtzaal van de dokter zitten, zodat je geen andere mensen kan besmetten. 

Moet ik mijn werkgever verwittigen als ik besmet ben?

Wie besmet is met het coronavirus is arbeidsongeschikt. Je bent wettelijk verplicht om je werkgever te informeren over je afwezigheid. Het is belangrijk dat je dat zo snel als mogelijk doet. Ook om je collega’s te kunnen verwittigen. Je moet ook een medisch attest van je arts of de bedrijfsarts voorleggen binnen de 48 uren. Doe je dit niet, dan is je afwezigheid een ongewettigde afwezigheid. In dat geval riskeer je voor deze dagen geen loon te ontvangen!

Kan ik een verbod krijgen om te komen werken?

Je werkgever kan vragen, als preventieve maatregel, om thuis te blijven of naar huis te gaan om jezelf te verzorgen en zo verdere besmetting op de werkvloer te voorkomen. Dit geldt zeker als je recent op reis was in een risicoland zoals Italië of China. In dat geval heb je recht op je normaal loon. 

Heb ik recht op mijn normaal loon als ik thuis moet blijven?

Als je ziek bent, dan heb je tijdens die periode recht op gewaarborgd loon. Je werkgever zal je loon betalen tijdens de eerste 7 dagen (arbeider) of gedurende de eerste 30 dagen (bediende). Daarna val je terug op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Voor wie thuis moet werken, blijft de gewone arbeidsovereenkomst gelden en ontvang je het normale loon.

Hoe kan ik besmetting zoveel mogelijk vermijden?

Je past best deze hygiënevoorschriften heel strikt toe:

  • was regelmatig je handen
  • hoest of nies in je elleboogplooi, niet in je handen
  • gooi papieren zakdoeken direct in de vuilbak na gebruik
  • raak ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen
  • vermijd direct contact met zieke mensen
  • reinig en desinfecteer regelmatig deurklinken, telefoons, toetsenborden, trapleuningen, liftknoppen… 

Meer weten over de preventiemaatregelen en arbeidsrechtelijke gevolgen van het coronavirus? Surf naar de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Ook de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) verzamelde veel nuttige informatie over tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het uitbreken van het Coronavirus COVID-19 via deze link.

Heb je specifieke vragen over de arbeidsrechtelijke gevolgen van COVID-19 voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor advies op maat via de contactpagina. We doen ons uiterste best om – ook in deze uitzonderlijke periode – alle vragen binnen de 24 uren te beantwoorden.

 

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.