Bij een bedrijfsoverdracht genieten de overgedragen werknemers een bijzondere bescherming. En dit dankzij de nationale CAO 32bis. HR-expert Jan Van Acoleyen praat erover met Meester Tilleman.
Meester Tilleman, kan u eens even toelichten wat die CAO 32bis juist inhoudt?
Die CAO is bedoeld om de werknemers te beschermen wanneer een bedrijf verkocht wordt. We hebben in feite vermeden dat werknemers om die reden alleen ontslagen worden. Men streeft daar naar behoud van arbeidsvoorwaarden in het kader van transacties zoals een verkoop van een onderneming of een afdeling.
“Behoud van arbeidsvoorwaarden”, gaat het dan werkelijk over alle arbeidsvoorwaarden of zitten daar toch nog elementen in die een onderwerp van dialoog kunnen zijn?
Dus in principe houdt het in dat alle arbeidsvoorwaarden in feite gekristalliseerd worden en van de overdrager overgaan naar de overnemer. Dat is in eerste instantie natuurlijk anciënniteit, loon, arbeidstijd en functie. Er zijn ook elementen waarover discussie kan ontstaan en bijvoorbeeld over de problematiek van het lot van de groepsverzekering. Daarover kan er in de praktijk wel discussie zijn.
Er kunnen ook een aantal situaties zijn waarin mensen niet verwachten dat CAO 32bis van toepassing is?
Dus men denkt over het algemeen dat het alleen maar verband houdt met de verkoop van een bedrijf of een afdeling. Maar in de praktijk zien we ook dat dat zijn toepassing vindt, bijvoorbeeld, wanneer een contractor jarenlang onderhoud gedaan heeft voor een bedrijf. Het bedrijf beslist om uiteindelijk dat contract stop te zetten en zelf dat onderhoud te doen. Dan is dit in wezen een situatie waar CAO 32bis van toepassing is, wat zal inhouden dat, tot verbazing van het bedrijf, ze verplicht zullen zijn om die onderhoudsmensen van die contractor als eigen werknemers te gaan binnenhalen met behoud van alle mogelijke arbeidsvoorwaarden.
CAO 32bis is eigenlijk gecreëerd vanuit een optiek om te zorgen dat de werknemer in zulke situaties bescherming geniet. Zijn er nog elementen die kunnen verbeterd worden?
Waar zeker een oplossing voor zou moeten geboden worden, is de situatie wanneer bedrijf A zijn activiteit overlaat aan bedrijf B en beide ondernemingen in een ander paritair comité zitten. Daar is er in feite een absolute onzekerheid onder welke arbeidsvoorwaarden die overgedragen werknemers vallen. Volgens het paritair comité van de overdrager of van de overnemer?
“Meestal vraagt werkgever ontslag om dringende reden” (interview met Filip Tilleman in Het Nieuwsblad)
Er hangt Wout van Aert een schadeclaim van 1,1 miljoen euro boven het hoofd. Oordeelt de rechtbank dat er géén dringende reden was voor Van Aert om vorig jaar eenzijdig contractbreuk te plegen bij zijn ploeg, dan kost hem dat minstens vier keer zijn jaarloon (250.000 euro) dat hij nu op de weg verdient bij Jumbo-Visma. Maar volgens Van Aert is er, na een “poging tot chantage”, sprake van een vertrouwensbreuk met zijn voormalige teambaas Nick Nuyens.
Tijdens de arbeidsovereenkomst krijgt een werknemer wellicht kennis van zakengeheimen of vertrouwelijke gegevens van de werkgever. Een werknemer moet beseffen dat - ook al wordt hierover met geen woord gerept in de arbeidsovereenkomst - er toch een fundamentele geheimhoudingsplicht rust op hem.
"Alles wat op sociale media gebeurt, kan tegen je gebruikt worden", stelt Filip Tilleman
U let maar beter op met wat u doet op sociale media. Een man die door zijn werkgever aan de deur werd gezet voor het liken en delen van antisemitische posts op Facebook en dat ontslag aanvocht bij de rechter, kreeg ongelijk. ‘Het is nooit alleen tussen jou en je vrienden.’ (artikel afkomstig uit 'De Standaard')
Tilleman Van Hoogenbemt bundelt de krachten met Agio Legal.
Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt zijn in de juridische sector begrippen. Beide kantoren hebben een jarenlange expertise en zijn gespecialiseerd in hun vakgebieden. Voor Agio Legal ligt die specialisatie bovenal binnen het handelsrecht, Tilleman Van Hoogenbemt focust dan weer op arbeidsrecht. In de praktijk, liggen die twee rechtsdomeinen vaak in elkaars verlengde. Om voortaan alle deskundigheid onder één dak te hebben, kiezen Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt ervoor om de handen in elkaar te slaan.