Bij een bedrijfsoverdracht genieten de overgedragen werknemers een bijzondere bescherming. En dit dankzij de nationale CAO 32bis. HR-expert Jan Van Acoleyen praat erover met Meester Tilleman.
Meester Tilleman, kan u eens even toelichten wat die CAO 32bis juist inhoudt?
Die CAO is bedoeld om de werknemers te beschermen wanneer een bedrijf verkocht wordt. We hebben in feite vermeden dat werknemers om die reden alleen ontslagen worden. Men streeft daar naar behoud van arbeidsvoorwaarden in het kader van transacties zoals een verkoop van een onderneming of een afdeling.
“Behoud van arbeidsvoorwaarden”, gaat het dan werkelijk over alle arbeidsvoorwaarden of zitten daar toch nog elementen in die een onderwerp van dialoog kunnen zijn?
Dus in principe houdt het in dat alle arbeidsvoorwaarden in feite gekristalliseerd worden en van de overdrager overgaan naar de overnemer. Dat is in eerste instantie natuurlijk anciënniteit, loon, arbeidstijd en functie. Er zijn ook elementen waarover discussie kan ontstaan en bijvoorbeeld over de problematiek van het lot van de groepsverzekering. Daarover kan er in de praktijk wel discussie zijn.
Er kunnen ook een aantal situaties zijn waarin mensen niet verwachten dat CAO 32bis van toepassing is?
Dus men denkt over het algemeen dat het alleen maar verband houdt met de verkoop van een bedrijf of een afdeling. Maar in de praktijk zien we ook dat dat zijn toepassing vindt, bijvoorbeeld, wanneer een contractor jarenlang onderhoud gedaan heeft voor een bedrijf. Het bedrijf beslist om uiteindelijk dat contract stop te zetten en zelf dat onderhoud te doen. Dan is dit in wezen een situatie waar CAO 32bis van toepassing is, wat zal inhouden dat, tot verbazing van het bedrijf, ze verplicht zullen zijn om die onderhoudsmensen van die contractor als eigen werknemers te gaan binnenhalen met behoud van alle mogelijke arbeidsvoorwaarden.
CAO 32bis is eigenlijk gecreëerd vanuit een optiek om te zorgen dat de werknemer in zulke situaties bescherming geniet. Zijn er nog elementen die kunnen verbeterd worden?
Waar zeker een oplossing voor zou moeten geboden worden, is de situatie wanneer bedrijf A zijn activiteit overlaat aan bedrijf B en beide ondernemingen in een ander paritair comité zitten. Daar is er in feite een absolute onzekerheid onder welke arbeidsvoorwaarden die overgedragen werknemers vallen. Volgens het paritair comité van de overdrager of van de overnemer?
Wat met arbeidscontracten die getekend werden vlak voor de coronacrisis?
De coronacrisis zal ongetwijfeld een negatieve impact hebben op de tewerkstelling in veel bedrijven en in zowat alle sectoren. Het dreigt ontslagen te regenen. Nieuwe aanwervingen zijn in deze context niet meteen aan de orde. Maar wat met nieuwe arbeidscontracten die vlak voor de corona-uitbraak werden getekend en waarvan de startdatum nu aanbreekt in volle coronacrisis? Wat als een bedrijf met het mes op de keel vaste werknemers moet ontslaan en voor dezelfde functies nieuwe werknemers ziet opdagen?
Een werkneemster komt gewoonweg niet opdagen op het werk. Haar werkgever wordt zelfs niet eens verwittigd. Er volgt later ook geen enkele rechtvaardiging, zoals een medisch certificaat. De werkgever stuurt hierop een aangetekende brief met de vraag om zich onmiddellijk opnieuw op het werk aan te bieden of haar afwezigheid te rechtvaardigen.
Een werknemer met jarenlange dienst wordt op heterdaad betrapt terwijl hij een aantal gsm’s uit het magazijn steelt. Er zijn twee getuigen. Er is geen enkele discussie over het feit dat het gaat om pure diefstal. De werknemer zelf betwist dat trouwens ook niet. Wat kunnen de gevolgen zijn?
Tilleman Van Hoogenbemt bundelt de krachten met Agio Legal.
Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt zijn in de juridische sector begrippen. Beide kantoren hebben een jarenlange expertise en zijn gespecialiseerd in hun vakgebieden. Voor Agio Legal ligt die specialisatie bovenal binnen het handelsrecht, Tilleman Van Hoogenbemt focust dan weer op arbeidsrecht. In de praktijk, liggen die twee rechtsdomeinen vaak in elkaars verlengde. Om voortaan alle deskundigheid onder één dak te hebben, kiezen Agio Legal en Tilleman Van Hoogenbemt ervoor om de handen in elkaar te slaan.