Belgische luchtvaartmaatschappijen bundelen krachten tegen Ryanair (interview met Filip Tilleman)

De Belgian Air Transport Association (BATA), die de belangrijkste Belgische luchtvaartmaatschappijen groepeert, heeft bij de Brusselse handelsrechter klacht ingediend tegen Ryanair voor deloyale concurrentie. Dat meldt de Franstalige krant La Libre Belgique.

Het bezwaar tegen de Ierse lagekostenmaatschappij is niet nieuw. De Belgische luchtvaartmaatschappijen (Brussels Airlines, Jetairfly en Thomas Cook België) voeren aan dat Ryanair actief is op Charleroi en Zaventem, maar dat het personeel fiscaal en sociaal onderworpen is aan de gunstigere Ierse tarieven. Daarmee bedoelen ze dat, wanneer iemand die in België werkt, hij ook de Belgische regels moet respecteren.

Ze verwijzen daarbij ook naar het arbeidsrecht. De regels over de vooropzeg zouden in Ierland interessanter zijn voor de werkgever.

“Ik wil niet debatteren in de pers, omdat de zaak gevoelig ligt en het aan de rechter is om te beslissen”, zegt Filip Tilleman, advocaat van de Belgische luchtvaartmaatschappijen, in een toelichting aan La Libre Belgique. “Maar ons standpunt is heel duidelijk: wanneer je hier werkzaam bent en werknemers in dienst neemt in België, moet je het Belgische arbeidsrecht respecteren. Het is niet omdat de hoofdzetel van Ryanair zich in een ander land bevindt, dat het zich boven de wet kan stellen”, voegt hij eraan toe.

Dat Ryanair onlangs een verzoek ingediend heeft om deel uit te maken van de Belgian Air Transport Association wordt door de luchtvaartmaatschappijen beschouwd als een ‘provocatie’.

Bron: http://trends.knack.be/economie/bedrijven/belgische-luchtvaartmaatschappijen-bundelen-krachten-tegen-ryanair/article-normal-218667.html

 

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.