Hoe een arbeidsovereenkomst met tijdslimiet correct opstellen?

In de regel is een arbeidscontract voor onbepaalde duur, waarop geen enkele tijdslimiet staat. Als dit contract op gelijk welk moment verbroken wordt door de werkgever, dan moet die een verbrekingsvergoeding betalen. Er bestaan weliswaar ook arbeidscontracten voor bepaalde duur. De wetgever is echter heel streng tegenover dergelijke contracten, omdat hij oordeelt dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur meer bescherming geeft.

Voorafgaandelijk aan de start van de arbeid

Bij een contract met bepaalde duur dienen werkgever en werknemer voorafgaandelijk de looptijd van de arbeidsovereenkomst overeen te komen. Op het einde van de rit neemt de arbeidsovereenkomst dan automatisch een einde. Dat betekent dat er dan geen verbrekingsvergoeding moet worden betaald. Ook moet een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur ondertekend zijn vooraleer de werknemer ook maar één arbeidstaak heeft verricht. Begint de werknemer toch vóór de ondertekening te werken, dan betekent dat automatisch een contract van onbepaalde duur.

Opletten met verlengingen

In de arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur mag zeker niet gesuggereerd worden dat de duur eventueel zou verlengd worden als beide partijen tevreden zijn. Een dergelijk suggestie doet het karakter van bepaalde tijd teniet en leidt automatisch tot een contract van onbepaalde duur! Er wordt ook een rem gezet op het aantal opeenvolgende contracten van bepaalde duur: maximaal vier opeenvolgende contracten met telkens een minimumduur van drie maanden. De totale duurtijd van de verschillende contracten mag echter de twee jaar niet overschrijden. Miskent de werkgever deze limieten, dan is het contract onverbiddelijk van onbepaalde duur, zelfs als de werknemer ook maar iets langer werkt dan de overeengekomen bepaalde duur.

Contracten met duidelijk omschreven opdracht

Het is ook mogelijk om een contract voor een duidelijk omschreven werk af te sluiten. Hierbij wordt de werknemer aangenomen voor een heel precies omschreven opdracht. Deze arbeidsovereenkomst neemt automatisch een einde op het moment dat deze opdracht volbracht is, zonder enige betaling van verbrekingsvergoeding. De werknemer moet vanaf het prille begin kunnen inschatten hoelang die opdracht gaat duren. Daarom is een heel precieze omschrijving nodig, die praktisch gezien alleen maar mogelijk is voor uiterst technische of projectmatige functies, zoals technische tekenaar op een tijdelijke werf. Faalt de werkgever in de precieze omschrijving, dan wordt het contract omgevormd in één van onbepaalde duur en moet toch een verbrekingsvergoeding betaald worden op het einde! Ook deze overeenkomst moet ondertekend zijn vóór enige uitvoering van de job.

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.