Schijnabsentïsme

Absenteïsme bij arbeiders neemt in bepaalde bedrijven toe tot 10%. Daarnaast is er ook een toename aan werknemers met burn-out. Het misbruik van absenteïsme is al lang niet meer de frustratie van bedrijven alleen, maar ook steeds meer van de medewerkers. HR-experte Sandra Vandorpe gaat de discussie aan op het kantoor van meester Tilleman in Antwerpen.

Het aantal langdurig zieken is heel hoog. Vandaag gaan we het niet hebben over mensen die echt ziek zijn, maar over het blijkbaar toch wel grote percentage van mensen die niet echt ziek zijn. Wat is voor u schijnabsenteïsme?

Dat is een harde kern van werknemers die echt een loopje neemt met de hele problematiek van absenteïsme en gewoonweg zegt: “Ik kom niet werken”, terwijl ze niet ziek zijn.

Wat raadt u werkgevers aan om dit schijnabsenteïsme aan te pakken?

Voor mij is het cruciaal dat je als werkgever een heel krachtig signaal geeft. Daarom is het in feite heel belangrijk om het accent te leggen op de verplichting die een werknemer moet respecteren om rechtsgeldig afwezig te zijn wegens ziekte. Dat is tijdig verwittigen en ook tijdig een medisch certificaat binnenbrengen.

Kan u een aantal voorbeelden geven van een laks beleid en waartoe dat kan leiden?

Iets wat mij treft is dat zeer weinig ondernemingen aandacht hebben voor het medisch certificaat dat wordt binnengebracht. En als men waakzaam is, dan kan men zien dat bijvoorbeeld iemand zelf met een andere stylo in een andere kleur de datum heeft aangepast.

Ook zeer gevaarlijk zijn het louter aanvaarden van scans van een medisch certificaat, dat sommige bollebozen de kans geeft om aan photoshopping te doen en telkens hetzelfde medisch certificaat te gebruiken.

Heeft u ook enkele voorbeelden om zo’n verzuimcultuur tegen te gaan?

Een werkgever kan bijvoorbeeld een systeem installeren van ‘perfect attendance’, waarbij men alle werknemers beloont die bijna het volledige jaar aan het werk zijn. Anderzijds kan een werkgever natuurlijk ook de fitheid van zijn werknemers gaan stimuleren door bijvoorbeeld ‘wearables’ te geven of een fitnessabonnement te betalen. Hierbij moet men wel beseffen dat de RSZ mee om de hoek zal loeren.

Dank u wel voor de nuttige tips. Ik onthoud vooral dat het voor elke werkgever belangrijk is om een verzuimcultuur ofwel te vermijden, ofwel staalhard aan te pakken. Dank voor het gesprek.

Bekijk hieronder het volledige interview:

Tags: Absenteïsme
Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.