Wat met de bedrijfswagen op het einde van de rit?

Wanneer een werknemer zijn ontslag krijgt, is de bedrijfswagen dikwijls een discussiepunt. Hoelang mag de ontslagen werknemer nog blijven rijden met het bedrijfsvoertuig? Wat in het geval van autoschade of verkeersboetes na het ontslag? En geldt de opzegtermijn ook voor de firmawagen?

Twee mogelijkheden voor de firmawagen na ontslag.

Dat de werknemer bij ontslag de facto nog een tijd met de bedrijfswagen mag blijven rijden, is een mythe. Om een correct antwoord te kunnen geven, moet je eerst een onderscheid maken tussen een ontslag met opzeggingstermijn en een onmiddellijk ontslag met betaling van een verbrekingsvergoeding. Beide scenario’s hebben een verschillend verloop voor wat betreft het gebruik van de bedrijfswagen.

Ontslag met opzegtermijn: rij gerust nog even verder.

Als de werkgever de werknemer een te presteren opzegtermijn betekent via een aangetekend schrijven, dan is het principe dat de arbeidsovereenkomst tijdens deze opzeggingstermijn gewoon blijft doorlopen. Zowel werkgever als werknemer hebben precies dezelfde rechten en plichten als vóór de betekening van de opzegtermijn.

Dat betekent dat de werkgever hetzelfde loon blijft doorbetalen. Privégebruik van de firmawagen is loon. Dus de werknemer heeft het recht om de firmawagen privé te blijven gebruiken tijdens de volledige duur van de opzegtermijn.

Onmiddellijk ontslag met verbrekingsvergoeding: wagen meteen inleveren.

De situatie is helemaal anders wanneer de werkgever onmiddellijk een einde maakt aan de arbeidsovereenkomst. Dit kan echter enkel mits het betalen van een verbrekingsvergoeding! Bij dergelijk ontslag vervalt de verplichting van de werkgever tot het betalen van loon onmiddellijk. Dat betekent dat de werkgever het recht heeft om de firmawagen onmiddellijk terug te eisen. De werknemer heeft dan geen andere keuze dan de wagen meteen in te leveren bij de werkgever.

Toch nog even rondrijden na onmiddellijk ontslag?

Sommige ontslagen werknemers houden koppig vast aan hun firmawagen. Ze blijven er na het onmiddellijke ontslag mee rondrijden alsof er niets is gebeurd. Dit tegen de wil in van de ex-werkgever.

Deze werknemer dient te beseffen dat hij zich juridisch op erg glad ijs begeeft. Immers, het onrechtmatig verder blijven rijden met de firmawagen is een vorm van diefstal! Het is dus best mogelijk dat de politie aan de deur komt kloppen van de ex-werknemer of dat hij zich moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Het wordt pas een echte nachtmerrie als de ex-werknemer een ongeval veroorzaakt in die periode. Het is absolute waanzin om bij onmiddellijk ontslag de firmawagen niet onmiddellijk af te geven, hoe pijnlijk dat ook mag zijn.

Een derde weg is mogelijk, mits goede afspraken.

De juridische principes beletten gelukkig niet dat de ex-werkgever en de ex-werknemer met elkaar een overeenkomst kunnen sluiten na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst om het privaat gebruik van de firmawagen nog enige tijd te behouden.

In dat geval is het sterk aan te raden dat hierover een duidelijke overeenkomst op papier wordt gezet, zodat discussies achteraf vermeden kunnen worden. Zo’n overeenkomst moet bijvoorbeeld bepalen wie moet instaan voor de onderhoudskosten, de benzinekosten, schade, boetes en of de wagen al dan niet voor verre reizen mag gebruikt worden bijvoorbeeld.

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.