Verboden te werken op feestdagen?

In de regel mag een werknemer op kerstdag, nieuwjaarsdag, paasmaandag, allerheiligen, de nationale feestdag en de vijf andere wettelijke feestdagen niet werken. De werkgever mag ook niet op een sluikse manier proberen in de periode nadien de “verloren arbeidsuren” van de feestdagen op één of andere manier in te halen.

De uitzondering op de regel.

De fundamentele uitzondering op deze basisregel is dat op feestdagen mag gewerkt worden in de gevallen dat volgens de arbeidswetgeving ook op zondag mag gewerkt worden. Dat betekent dat op de feestdagen gewerkt mag worden indien dit werk, gelet op hun noodzakelijkheid of hun dringendheid met de beste wil van de wereld niet op een latere dag kan uitgevoerd worden. Het gaat hier bijvoorbeeld over bewakingsopdrachten, schoonmaak en onderhoud die noodzakelijk zijn om de volgende dag de productie te kunnen hervatten of arbeid om een dreigend ongeval te voorkomen. Er mag ook gewerkt worden op feestdagen in de sectoren die krachtens een Koninklijk Besluit de toestemming hebben om prestaties op zondag te leveren. Het betreft hier ondermeer de horeca, producenten van gas en elektriciteit, volcontinu bedrijven, vervoerbedrijven, dagbladondernemingen, ziekenhuizen, scheepsherstellingsbedrijven, apotheken en parkeergarages.

Recht op inhaalrust.

Om te compenseren dat een werknemer een wettelijke feestdag noodgedwongen geheel of gedeeltelijk in de rook heeft zien opgaan, heeft hij recht op inhaalrust. Deze bedraagt een volle dag als de arbeid langer dan vier uren heeft geduurd en ten minste een halve dag als niet langer dan vier uur werd gewerkt. Een deeltijdse werknemer daarentegen, die tijdens een feestdag tewerkgesteld wordt, heeft recht op inhaalrust waarvan de duur gelijk is aan de werkelijke duur van de op de feestdag verrichte arbeid. De inhaalrust moet toegekend worden binnen de zes weken die volgen op de feestdag. Indien een werknemer tijdens die zes weken ziek valt, dan moet hij de inhaalrust krijgen binnen de zes weken na de hervatting van de arbeid.

Ook feest op het loonbriefje?

Het is evident dat ook de prestaties op een feestdag door de werkgever moeten vergoed worden. Ter zake bestaat er echter een fundamentele misvatting. Veel werknemers verkeren in de veronderstelling dat prestaties op een feestdag dubbel en dik moeten betaald worden in vergelijking met gewone arbeidsdagen. De basisregel is echter dat voor prestaties op feestdagen het gewone loon moet betaald worden door de werkgever! Het is pas in de mate dat in een individuele overeenkomst of een cao een speciale toeslag zou overeengekomen zijn, dat deze moet betaald worden bovenop het gewone loon. Dit is hoegenaamd niet de regel.

De feestdagenwet voorziet wel dat indien op een feestdag overuren worden gepresteerd, dat deze dan niet aan 100%, maar aan 200% moeten betaald worden.

Tags: Feestdagen
Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.