Toyota speelt het slim bij herstructurering (interview met Filip Tilleman in De Standaard)

Toyota heeft zijn 'eigen weg gevonden' om personeel kwijt te spelen. Het tart wel de vakbonden en de vertrouwde Belgische ontslagregels.

De vakbonden liepen gisteren storm tegen de manier waarop Toyota 197 werknemers kwijtspeelt. Volgens hen wordt de Belgische wet op het collectief ontslag – de wet-Renault – omzeild. Ze vragen dat een sociaal bemiddelaar er zich mee gaat moeien.

Volgens Tina De Greef van het vakbondsfront heeft Toyota sommige werknemers gedwongen of zwaar onder druk gezet om in te stemmen met een vrijwillig vertrek.

Het kan niettemin een heel moeilijke klus worden voor de bonden om te bewijzen dat Toyota effectief de Belgische ontslagreglementering heeft overtreden.

‘Wie heeft de trekker overgehaald?’ Zo vatte expert arbeidsrecht Filip Tilleman het gisteren samen.

‘De wet-Renault geldt enkel als de werkgever overgaat tot ontslag’, verklaart hij. En dat blijkt bij Toyota niet het geval te zijn. Etienne Plas beklemtoonde gisteren dat het personeel zelf opstapt. ‘In dat geval is de wet-Renault niet van toepassing. Daar is op juridisch vlak geen speld tussen te krijgen’, stelt Tilleman.

Toyota maakte gisteren bekend dat 197 personeelsleden het bedrijf willen verlaten. Dat staat gelijk aan 7 procent van het totale werknemersbestand van het Europese hoofdkwartier van Toyota. Plas geeft wel toe dat de bedrijfsleiding op de rem is gaan staan om een leegloop in sommige afdelingen te vermijden. De bedrijfsleiding had in november vorig jaar immers aan 1.200 werknemers gevraagd of ze geen interesse hadden in een vrijwillig vertrek.

Tilleman sluit niet uit dat de aanpak van Toyota andere bedrijven die willen herstructureren, kan inspireren. Maar of dat ook meteen zal leiden tot een uitholling van de wet-Renault betwijfelt hij. ‘De bedrijfscultuur en de sterkte van de vakbonden spelen een doorslaggevende rol.’

Hij wijst erop dat in heel wat bedrijven de poppen meteen aan het dansen gaan als de directie op de proppen komt met ideetjes over een vrijwillige vertrekregeling.

Opmerkelijk is overigens dat de vrijwillige vertrekregeling Toyota meer kost dan een collectief ontslag.

De werknemers die ontslag nemen, kunnen rekenen op een hogere premie dan bij een collectief ontslag. Ze hebben blijkbaar in rekening gebracht dat de wet-Renault een overlegprocedure meebrengt die de sociale verhoudingen in het bedrijf maanden onder stoom en onder stroom brengt, is de conclusie van Filip Tilleman.

Hij wijst er wel op dat de Toyota-vertrekkers moeten opletten voor een addertje onder het gras.

Ze doen er volgens hem best aan om snel een nieuwe job te vinden. Want ze moeten er niet op rekenen dat ze na verloop van tijd zonder slag of stoot een werkloosheidsuitkering zullen krijgen.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/o035q0sg

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.