Ook ziekte kent zijn regels

Wie ziek is, ligt meestal niet meteen wakker van het arbeidsrecht. Nochtans blijft het arbeidsrecht onverbiddelijk, hoe hoog de koorts ook oploopt. Een zieke werknemer moet hoe dan ook enkele verplichtingen zorgvuldig naleven.

Zo snel mogelijk verwittigen.

Een zieke werknemer dient zijn werkgever onmiddellijk te verwittigen van zijn afwezigheid door ziekte. Onmiddellijk betekent zo snel mogelijk, maar absoluut zeker voor het einde van de eerste arbeidsdag. In het arbeidsreglement kan het tijdstip van verwittiging nog nader gepreciseerd zijn. In feite is deze wettelijke verplichting niet meer dan normaal en zelfs een vorm van elementaire beleefdheid. Zeker ook ten aanzien van de medewerkers. Dit geldt vooral ook in sectoren waar vol continu wordt gewerkt en waar het van vitaal belang is dat vervangers tijdig kunnen worden verwittigd om een zieke werknemer uit een ploeg te vervangen.

Bewijslast ligt bij werknemer.

De wet schrijft niet voor op welke manier de zieke werknemer zijn werkgever moet verwittigen. Als er niets in het arbeidsreglement is voorzien, kan het op alle mogelijke manieren zoals telefonisch, e-mail, fax of sms. Let echter op, want het is de werknemer die moet kunnen bewijzen dat hij effectief de werkgever heeft verwittigd! Wie niet tijdig verwittigt, kan disciplinaire sancties opgelegd krijgen. Een mogelijke sanctie is het niet betalen van het gewaarborgd loon voor de eerste ziektedag.

Het medisch attest afleveren.

De zieke werknemer moet vervolgens een medisch attest afleveren aan de werkgever, als dit in een cao of het arbeidsreglement is voorzien. In principe zal dit binnen de twee werkdagen zijn vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid, tenzij een andere bepaling in de cao of arbeidsreglement werd opgenomen. In deze context wordt een zaterdag altijd als werkdag meegeteld, ook al wordt er in het bedrijf niet gewerkt op zaterdag! Desgevallend kan de zieke werknemer de afgifte laten gebeuren door een derde, bijvoorbeeld een familielid.

Bewijslast opnieuw bij werknemer.

Opnieuw moet de werknemer bewijzen dat hij effectief de verplichting van het medisch attest heeft nageleefd. In die context geeft een aangetekende brief de meeste zekerheid. Wordt het medisch attest laattijdig overgemaakt, dan kan de werkgever krachtens artikel 31 van de arbeidsovereenkomstenwet weigeren om het gewaarborgd loon te betalen voor de volledige periode die de effectieve afgifte van het medisch certificaat voorafgaat. Dit zelfs in het geval dat het medisch certificaat retroactief de volledige periode zou dekken van voor de afgifte!

Indien een werknemer al meerdere keren verzuimd heeft om tijdig medische certificaten binnen te brengen, dan kan een nieuwe nalatigheid leiden tot een ontslag om dringende redenen.

Controle door de werkgever.

De werkgever heeft het recht om de ´waarachtigheid´ van de arbeidsongeschiktheid te laten controleren door een controlegeneesheer. De werknemer is wettelijk verplicht om deze controlearts te ontvangen en zich door hem te laten onderzoeken. Een flagrante weigering vanwege de werknemer kan tot heel wat narigheid leiden, zoals geen gewaarborgd loon ontvangen of in het extreme geval tot ontslag om dringende reden.

Goede communicatie.

Een zieke werknemer die het huis mag verlaten, heeft er zeker alle belang bij om heel goed te communiceren met zijn werkgever als hij zich bijvoorbeeld enkele dagen laat verzorgen bij een familielid of elders gaat uitzieken. Dit om niet het verwijt te krijgen dat men een controle door een controlearts onmogelijk wilde maken.

 

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.