Mogen zieke werknemers blijven rijden met hun firmawagen?

Autokeuze, privégebruik, reistijd, tankkaart, uitstoot, ongeval, overtreding... Het privégebruik van firmawagens leidt geregeld tot spanningen tussen werkgevers en werknemers. En wat met een zieke werknemer: mag die blijven rondrijden met zijn firmawagen?

De 30-dagen regel bij ziekte

Het uitgangspunt is dat de werkgever verplicht is om tijdens de eerste dertig ziektedagen het gewaarborgd maandloon te betalen. Het begrip loon is ruimer dan enkel het brutomaandloon en omvat alle aspecten van verloning. Arbeidsrechtelijk wordt het voordeel van het privaat gebruik van de firmawagen ook als loon beoordeeld. Dus de werkgever moet tijdens de eerste dertig dagen van de ziekteperiode de zieke werknemer het voordeel van de firmawagen laten.

Wat na 30 dagen ziekte?

Vanaf dag 31 verandert de wereld compleet voor de zieke werknemer. Die dag vervalt de verplichting voor de werkgever om het gewaarborgd loon te betalen. Dus ook de verplichting van de firmawagen vervalt. De zieke werknemer wordt vanaf deze dag via het ziekenfonds uitbetaald. De werkgever kan dus na 30 dagen de firmawagen opeisen. In de praktijk komen verbazend veel zieke werknemers terug opdagen van zodra de firmawagen dreigt te verdwijnen.

Maak vooraf duidelijke afspraken

Het is aanbevolen om deze gevoelige kwestie vooraf af te spreken tussen werkgever en werknemer in de arbeidsovereenkomst of in een ‘car policy’. Hierbij kan de 30-dagen regel bevestigd worden of er bij gemeenschappelijk akkoord van afgeweken worden. Zo kan bij ziekte om verschillende redenen de firmawagen vroeger of later dan standaard voorzien terug naar het bedrijf gaan.

 

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.