De gevolgen van een staking

Nu de messen geslepen worden voor een nieuwe nationale stakingsdag, rijst de vraag wat de persoonlijke gevolgen zijn voor de staker op arbeidsrechtelijk vlak. Heeft de staker recht op loon en vakantiedagen? Wat zijn de rechten van arbeiders en uitzendkrachten? Wat als je als staker betrokken raakt bij een ongeval?

Gevolgen voor het loon

In eerste instantie is de werkgever niet verplicht om loon te betalen aan een staker, omdat deze per definitie niet gewerkt heeft. Als de staker aangesloten is bij een vakbond, zal hij een stakingsvergoeding ontvangen van ongeveer 25 euro per dag via zijn vakbond.

Gevolgen voor de vakantiedagen

De duur van de wettelijke vakantie waarop een werknemer recht heeft, wordt vastgesteld op basis van het aantal dagen normale effectieve arbeid in het vakantiedienstjaar (zijnde het jaar voorafgaand aan het jaar waarin men effectief vakantie opneemt). In principe zou een staker er dus vakantiedagen bij kunnen inschieten. Er worden in de vakantiewetgeving echter ook enkele gevallen van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen. Deelname aan een staking wordt gelijkgesteld met een effectief gewerkte dag. De werknemer verliest dus geen vakantiedagen door deel te nemen aan een staking. Voor arbeiders geldt een bijkomende voorwaarde om geen vakantiedagen te verliezen: de staking moet erkend zijn door een nationale vakbond (niet louter een lokale afdeling).

Gevolgen voor ziekte, kinderbijslag en pensioen

Ook in de wetgeving inzake feestdagenloon, ziekteverzekering, kinderbijslag en pensioen worden rechten toegekend op basis van het aantal effectief gewerkte arbeidsdagen. Ook hier worden de stakingsdagen gelijkgesteld met effectief gewerkte arbeidsdagen, zodat een staker daarvan uiteindelijk geen nadeel zal ondervinden.

Gevolgen voor feestdagen

Een werknemer heeft in beginsel geen recht op het loon voor een feestdag indien hij zonder rechtvaardiging afwezig is geweest op de gewone arbeidsdag die aan die feestdag voorafgaat of erop volgt. Deelname aan een staking in de onderneming wordt echter als een gerechtvaardigde afwezigheid beschouwd op voorwaarde dat die staking de instemming of de steun heeft bekomen van een nationale vakbond. Is die voorwaarde vervuld, dan zal de werknemer dus aanspraak kunnen maken op het feestdagenloon.

Gevolgen van een ongeval

Als een staker op weg van of naar de staking het slachtoffer wordt van een ongeval of door zijn deelname aan de staking zelf op het terrein het slachtoffer wordt van een ongeval, dan zal dit in principe niet erkend worden als een arbeidsongeval. Het ongeval van de werknemer is immers niet gebeurd tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en evenmin door de uitvoering ervan.

Gevolgen voor uitzendkrachten

Een speciale situatie is deze van uitzendkrachten die getroffen worden door een staking in het bedrijf waar ze werken. Krachtens de wet mogen ze niet tewerkgesteld worden in een stakende onderneming, ook al zouden ze dat zelf willen. Voor hen betreft het dan ook een situatie van overmacht, waardoor ze voor die stakingsdagen aanspraak kunnen maken op werkloosheidsuitkeringen.

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.