Bedrijf verkocht: nieuwe bazen, nieuwe wetten?

Een bedrijf dat integraal of gedeeltelijk wordt verkocht. Dat leidt steevast tot nervositeit bij de werknemers. Paniek is gelukkig nergens voor nodig: de nieuwe bazen moeten de bestaande arbeidsovereenkomsten integraal respecteren.

De kracht van cao 32 bis

De arbeidsvoorwaarden van de werknemers staan niet op losse schroeven wanneer er een nieuwe eigenaar opduikt na een overname. Dankzij cao 32 bis (dd. 7 juni 1985) wordt de koper van de activiteit van rechtswege de nieuwe werkgever van de betrokken werknemers. Dat betekent dat hij ook de bestaande arbeidsovereenkomsten moet respecteren. Het dient onderstreept te worden dat cao 32 bis afgesloten is in de Nationale Arbeidsraad en dus geldt voor overnames in gelijk welke sector. De omvang van de overname of de grootte van de onderneming of afdeling doet er niet toe.

Enkele voorbeelden

Wat betekent cao 32 bis in de praktijk? De nieuwe eigenaar moet aan de werknemers exact hetzelfde loon betalen als voor de overname. Hij moet ook hun anciënniteit, arbeidstijd, arbeidsplaats en hun statuut als arbeider of bediende respecteren. Dit verklaart ook waarom er naar aanleiding van een dergelijke overname geen nieuwe formele arbeidsovereenkomst moet worden afgesloten. Alle arbeidsvoorwaarden gaan gewoon over.

Mogelijkheden voor de overnemer

Uit de rechtspraak blijkt dat van de overgedragen werknemers toch enige ‘lenigheid’ wordt verwacht, gelet op de specifieke context van een overdracht. Bepaalde wijzigingen aan de functie moeten aanvaard worden, zolang het geen degradatie inhoudt. Voor de arbeidsplaats geldt dat een eventuele wijziging geen al te grote impact mag hebben op het traject woon-werkverkeer. De pijngrens  na de overname ligt op een bijkomende reistijd ’s morgens en ’s avonds van één uur.

De plichten voor de werknemer

De cao 32 bis houdt ook een verplichting in voor de werknemers, die verbonden zijn aan de overgedragen activiteit. Ze zijn verplicht om mee over te gaan naar de nieuwe werkgever. Een werknemer die weigert om mee over te gaan, pleegt contractbreuk en zal aan de overnemer een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Dit principe stelt in de praktijk soms problemen voor werknemers, die gelijktijdig voor verschillende afdelingen werken en enkel één van die afdelingen betrokken is bij de overname. Zij dienen enkel over te gaan, indien ze voor meer dan 50% van hun arbeidstijd werken voor de overgedragen afdeling.

Neem contact op voor advies op maat

Meer inzicht in impact arbeidsrecht op werkgevers en werknemers?

Ontvang 2 keer per maand onze nieuwe artikels via e-mail.
Schrijf u hier in.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zullen nooit aan derden worden doorgegeven.